Fridabloggen

Recept på mina macarons

Mat & Bak Permalink3
Här kommer recept på gårdagens macarons - marängerna blev gula med olika fyllning för en påskig känsla.

Jag använde Leilas recept som bas, men gjorde lite egna ändringar och dubblade det, vilket gav mig fem plåtar med macaroner.

Tänk på att låta marängerna vila på plåten innan de åker in i ugnen. Minst en kvart, gärna längre. Plåten som fick stå en halvtimme medan jag gräddade kärleksmumsen blev definitivt bäst. Min ugn behövde fjorton minuter för att kakorna skulle bli perfekt gräddade, i receptet står tolv.Mandelkakor
8 8 st äggvitor
1 1 dl strösocker
300 300 g mandelmjöl (hittade på ICA, gul påse)
8 8 dl florsocker

Smörkräm
200 200 g smör, mjukt
3 3 dl florsocker
2 2 äggulor

Variera smörkrämen på olika vis. Jag gjorde tre - en syrlig rosa där jag tillsatte en halv deciliter (ungefär) hallon, en choklad med 3 msk kakao och en neutral med en stänk citron.

Mandelkakor
Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng. Blanda försiktigt ner mandelmjöl och florsocker.

Spritsa eller klicka ut smeten till runda klickar stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper. Låt sedan kakorna vila på plåten (minst) 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.

Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.

Dra bort bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.


Smörkräm
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.

Vispa ner äggulan.

Färga med karamellfärg och smaksätt.

Spritsa ut krämen på undersidan av kakorna. Lägg resten av över som lock.

Thursday

Mat & Bak Permalink1
Torsdagar är härliga dagar. I förmiddags var vi på utflykt. Helt fel skor, tung ryggsäck, en elev i var hand och rask promenad är dock inget att rekommendera för en gravid! Kära nån.

Efter jobbet var jag efter många om och men hos barnmorskan. Klantiga jag tog fel på tiden först. Fick handlat på Hajen också.

Kvällen har ägnats åt bak - kärleksmums och macarons. Det blev lite olika smörkrämer, men favoriten är hallon. Det syrliga väger upp den söta marängen bra.


Wednesday

Familj, vardag & personligt Permalink1
Final i Sveriges mästerkock idag! Jag hejar på Josephine. Tycker att hon lagar mat som tilltalar mig, mycket.

Efter en intensiv arbetsdag var vi hos Fredriks morfar och blev bjudna på våfflor, mums! Sedan var jag slut som artist och har vilat. Blir en tidig kväll. Ryggen börjar kännas mer och mer, drar mig för att gå ner för trappan till källarvåningen här hemma!

Har planer för denna (enorma) rabatten. Inspireras av Husnr8, och tänker mig små rum.


Till top